Boekenacties voor goede doelen

Reacties die Binh en Cees kregen na het lezen van Nieuw Leven.

Indien u na het lezen van Nieuw leven uw mening kenbaar wil maken, stuurt u dan een e-mail aan:
Cees.smit46@planet.nl

Als ik vertel dat het aantal boeken dat ik in mijn hele leven heb gelezen maximaal  7 is, dan begrijp je misschien  mijn schrik bij het uitpakken. Een vuistdik boek van meer dan  570 bladzijden!
Wanneer  moet ik dat lezen en zou ik de concentratie op kunnen brengen om hier doorheen te komen?
Ik val maar met de deur in huis. Nieuw leven heb ik als het ware in één stuk uitgelezen.
Wat een prachtig WERKSTUK hebben jullie afgeleverd. Ik schrijf jullie om iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit boek te complimenteren. Een stuk persoonlijke geschiedenis zo open en eerlijk toevertrouwen en op laten tekenen in een boek is geen gemakkelijke opgave. Vooral omdat het wonden heeft achtergelaten die weer opnieuw worden opengereten. Tijdens het lezen voelde ik me ontzettend verwant met Binh. Ik probeerde me steeds weer in te beelden in haar situatie. De familiebanden, de omstandigheden in China, Vietnam en Nederland. Het is eigenlijk niet te bevatten dat een mens dit kan (ver)dragen. Het lezen van dit boek heeft mij soms verdrietig gemaakt maar ook blijheid geschonken.
Ik ga het anderen zeker aanraden. Hopelijk krijgt het boek op korte termijn via Max tv of een andere Televisie rubriek de aandacht die het verdient. Actueel  is en blijft het probleem van mensen op de vlucht, verjaagd uit eigen geboortestreek of land.
Nogmaals Gefeliciteerd met dit prachtige boek. Breng mijn warme groeten over aan Binh en de wens dat ze nog lang in goede gezondheid van haar kinderen en kleinkinderen mag genieten.
Henk Verburg

Een reactie op het boek heeft even geduurd maar dan toch. Wat een schitterend boek! Wat een verhaal! Wat een sterke vrouw! Ik ben niet een echte lezer en zeker niet van zulke dikke boeken, maar als je hier eenmaal aan begint, kun je eigenlijk niet meer stoppen. Je wilt direct naar het volgende hoofdstuk en weer en weer. Wat een leven heeft die vrouw achter haar, in m’n hart ben ik blij voor haar dat ze nu rust heeft. Ook blij voor haar dat ze zulke kinderen heeft die het zo goed doen!
Zelf zijn we verrijkt door dit verhaal met de gedachte over vluchtelingen. Uiteraard heeft niet iedereen het zo verdiend als Binh, ieder heeft zijn verhaal.
Overigens hebben we net de boekpresentatie op radio 509 gehoord. Het is een aangrijpend verhaal.
Piet en Corrie Brouwer

Met ontroering en grote bewondering heb ik het levensverhaal van Binh gelezen. Wat heeft zij veel meegemaakt in haar leven met veel tegenslagen en ook wonderbaarlijke reddingen.
En jij, Cees, hebt het zo levensecht neergezet op papier, petje af!!!
Het liefst lees ik boeken met korte hoofdstukken, maar bij dit boek (soms hoofdstukken van 25 pagina's) maakte dat niet uit. Het lezen was op geen enkel moment saai.
Misschien moet Binh dit levensverhaal maar toelichten op TV, b.v. bij de wereld draait door of een soortgelijk programma. Waarschijnlijk toeval, maar dit boek sluit ook naadloos aan bij de hedendaagse Asielzoekers problematiek in Europa.
Will Peters

Wat een geweldig boek is het geworden!  Ik kan het haast niet weg leggen.
Het verhaal is natuurlijk boeiend, ook door de geschiedenis en het leven in China en Vietnam. Maar de manier waarop het verteld is maakt het pas echt boeiend en dat komt door de manier waarop jij het hebt geschreven. Geweldig, mijn complimenten.
Sylvia van Bodegom

Wilde je even complimenteren met het boek. Heb dit met veel plezier en interesse gelezen. 
Joke van Keulen

heb het boek uit. Ik vind het een prachtig verhaal en heel prettig en toegankelijk geschreven. Met veel belangstelling gelezen. Complimenten.
Ineke Mulder

Bij deze wil ik je bedanken, dat ik „Nieuw leven“ mocht lezen.
Ik ben diep ontroerd wat die mensen hebben moeten meemaken en wat voor een moed ze telkens weer hadden.
Jullie hebben een geweldige klus gehad, maar er is een geweldige story van gemaakt.
Thom Schoonwater

Ik heb vandaag het boek : Nieuw Leven uit gelezen . Ik vond het een schitterend boek. Nu heb ik het ook eens van een andere kant gehoord . Ik heb diep respect voor het gezin Nguyen . Wat hebben die mensen een hoop mee moeten maken . Hier in Nederland hebben wij gewoon geen idee wat die mensen daar mee hebben gemaakt . Daar kunnen
wij nog een hoop van leren . Het boek heeft mij geboeid van het begin tot het einde .
Luite & Jean Lubberts

Ik wil je even laten weten dat ik je boek in één keer uitgelezen heb. Het is goed geschreven en plezierig om te lezen, daar het verhaal heel ontroerend is. Af en toe moest ik even terug kijken omdat de namen moeilijk waren soms. Cees je mag gerust trots zijn op wat je weer gedaan hebt Al je andere boeken heb ik ook gelezen, maar dit vind ik het mooiste.
Adje v. d. Heijden

Binh is onderweg naar Vietnam: ik ben op pagina 221. Wil je even laten weten dat ik het een heel goed boek vind, en wat de schrijfstijl betreft, heb je jezelf overtroffen! Zou me echt niet verwonderen als dit boek heel goed gaat lopen. Ik denk dat er veel mensen zijn die dit verhaal zal boeien.
Vier dagen later|: Het is jullie schuld dat ik een paar avonden achter elkaar te laat naar bed ben gegaan. Ik wilde doorlezen in het boek dat mij van het begin tot het eind geboeid heeft. Het is een indrukwekkend verslag! Daarbij vind ik dat jullie het verhaal heel goed hebben opgebouwd, en het is beeldend en zeer invoelbaar geschreven. Af en toe moest ik wel een traan laten.
Nogmaals heel veel succes met Nieuw Leven! Ik zal het zeker bij anderen aanbevelen.
Monique van Roosmalen

Het boek is weer top Cees. Kan het haast niet wegleggen en heb het eerste deel bijna uit. Je ziet op Tv dan weleens beelden uit China en Vietnam. Maar dat het zo heftig zou zijn kun je je hier in Nederland niet voorstellen. Als ik weer verder ben in het boek hoor je het weer van mij.
Ina Eilander

Cees, het boek is uit, heb het met veel spanning gelezen, alhoewel ik er eerst wel even in moest komen. Wat wonderbaarlijk dat iemand zoveel mee heeft gemaakt en toch nog overeind is gebleven. Dan een pluim, met name voor jou, voor haar en alle andere medewerkers.
Echt een goed boek om cadeau te geven!!!
Diny Lutker Wilnink

Cees, dank je wel. Hier kun je trots op zijn.
Heb het boek al een poosje uit. Tijdens het lezen realiseerde ik me hoe weinig ik weet. De Vietnamoorlog weet ik nog goed maar toch …. .
In het boek lees je wat de gevolgen zijn voor de direct betrokkenen. Hierover lees je natuurlijk zelden iets.
Daarbij is het intieme kijkje in de zo andere cultuur uniek.
Tonny van Breukelen

Cees, je bent 2 november bij ons in Tilburg bij het oogcafé geweest om over je nieuw boek te vertellen. Ik ben na het weekend gelijk begonnen met luisteren naar je laatste boek en heb het zojuist, een week later al helemaal klaar. Wat een bijzonder levensverhaal heb je daar op papier gezet. Ik vond het soms echt lastig om te stoppen met luisteren, en heb tijdens het luisteren verschillende traantjes gelaten.
Ik stuur je deze mail om jou en Binh complimenten te geven voor het prachtige boek. Ik heb al vele boeken geluisterd maar met een luisterboek is het mij nog nooit eerder overkomen dat ik de traantjes laat lopen.
Geweldig werk heb je geleverd. En nogmaals bedankt voor je verhaal in het oogcafé!
Natasja Alonso

Ik wil je even laten weten, dat ik Nieuw Leven uit heb. Wat een geweldig boek en wat een werk hebben jullie er aan gehad.
Mijn oprechte complimenten. Ik ben niet zo’n lezer, maar ik kon écht niet stoppen. Wat fijn overigens dat je in januari naar onze kerkgroep komt om over Nieuw Leven te vertellen.
Anne Mulder

Tijdens onze vakantie heb ik in drie weken Nieuw Leven uitgelezen. Cees, mijn oprechte complimenten en wat een bizar verhaal. Maar hoe wonderlijk kan het leven lopen en wat een warm gevoel geeft het bij mij te lezen dat Binh met haar gezin Jezus Christus heeft leren kennen. Wat mij betreft een verhaal dat velen absoluut zouden moeten lezen.
Ger Schaap

Wat een prachtig boek! Ik heb het in één adem uitgelezen. Wat een geschiedenis en het is zo mooi beschreven, ik werd al lezend helemaal het boek ingezogen. Je hebt niets te veel gezegd!
Het was leuk om te ontdekken dat er zich een bladwijzer aan de omslag bevindt.
Nogmaals heel erg bedankt.
Alie Ronkes

In de vakantie heb ik veel tijd genomen om jullie boek “Nieuw Leven” te lezen. Ik vind het een opzienbarende geschiedenis. Wat hebben Binh en haar man veel ellende meegemaakt en bijzonder knap hoe ze zich toch staande heeft gehouden. Het is ook een leerzaam boek. Ik heb regelmatig de wikipedia erbij gehaald om de geschiedenis van Vietnam en China door te nemen. En wat een corruptie in beide landen. Het is gewoon niet voor te stellen dat mensen, landgenoten, elkaar dat aandoen.
Ik vind het boek een aanrader! Momenteel leest Jolanda het, ook zij geniet ervan.
Sjaak Commandeur

Ik heb inmiddels Nieuw Leven, het boek waaraan jij zo intensief hebt meegewerkt gelezen. Het is een indrukwekkend document geworden dat zich heel goed laat lezen. Het is ontroerend en dikwijls zelfs spannend. Wat moeten sommige mensen toch een hoop ellende meemaken en wat kunnen wij dan toch blij zijn met ons eigen landje. Veel dank dat je boek onder mijn aandacht hebt gebracht.
Wim Bunnik

Wat een indrukwekkend verhaal over een hard maar ook mooi en liefdevol leven. En wat een sterke vrouw! Petje af voor haar moed, doorzettingsvermogen en positieve insteek wat er ook gebeurde. En last but not least: je hebt het prachtig en beeldend verwoord en heel ingewikkelde dingen op een prettige manier toegankelijk gemaakt. De keus om haar ouders en haar kinderen zelf hun eigen verhaal te laten vertellen was daarin een goede. Ik heb het boek met veel plezier in Taiwan gelezen. Dat lijkt natuurlijk niet op het China en Vietnam van Binh uit de vorige eeuw, maar op de een of andere manier kreeg het daar toch een extra dimensie. Bedankt voor het schrijven van deze roman en je aansluitende verkoopactie!
Ton Reijers

Het boek is inmiddels uit en overdacht. Het is een echt levensverhaal. Ook haal ik overduidelijk jouw stijl eruit. Het is een haast niet te geloven verhaal, zoveel als die mensen in je boek beschreven moesten meemaken. Dat kunnen wij ons Westerlingen bijna niet voorstellen om zo onder druk te moeten leven. Je hebt het zo goed verwoord Cees. Af en toe vond ik, door alle ellende die Binh en haar familie moest meemaken het heel zwaar om te lezen. Maar wat een wilskracht en doorzettingsvermogen.
Ik ben blij dat zij en haar kinderen het nu goed hebben in Nederland.
Ina en Jan Pieter Eilander

Wil reageren op het boek “Nieuw Leven”.
Mijn complimenten voor deze prestatie! Heel knap gedaan hoor.
Wat een heftig verhaal. Wat heeft die vrouw veel meegemaakt!
Kitty Buitenweg

We willen graag nog met je delen dat we de afgelopen feestdagen hebben genoten van het boek “Nieuw leven” van Binh Tay Nguyen en Cees Smit. Wat een indrukwekkend levensverhaal. Je wordt zo geraakt en betrokken dat het moeilijk is het boek weg te leggen. We hebben eerder allemaal natuurlijk al wel de verhalen gehoord uit het China onder Mao, maar als je het zo leest kom je nog veel meer te weten over deze, voor ons zo heel andere, cultuur. Wat een veerkracht heeft de bevolking van Vietnam als je leest dat zo’n land in een betrekkelijk korte periode diverse keren door oorlog is verwoest en families zulke zware verliezen hebben geleden. In onze ogen is die tijd van de Vietnam-oorlog helemaal nog niet zo lang geleden. Onvoorstelbaar. Erg indrukwekkend en ontroerend.
Ans en Leny

Ik heb “nieuw leven” in een adem uitgelezen. Wat een project! Hier valt veel over te zeggen. Wat een enorme uitdaging moet dit voor jou zijn geweest en wat een resultaat? Zoals haar jongste dochter het zei bij horizon: een brok historie met daar tussendoor een heleboel emotie en liefde. Ik ben wel heel erg benieuwd hoe jij dit gedaan hebt. Heb jij haar laten vertellen en ging jij schrijven? Of schreef zij zelf en corrigeerde jij voornamenlijk? Haar manier van omgaan met het christelijk geloof vind ik bijzonder, maar is wel een beetje anders dan wij Westerlingen dat zouden doen denk ik.
We kunnen veel van haar leren. Vooral de passage over het hart van vlees raakte me diep. Afijn, er is nog veel over te zeggen. Guus gaat het vandaag bestellen. Hij zal er wel wat langer over doen dan ik vrees ik, hij heeft minder tijd. We willen graag meedenken hoe je dit boek nog wat meer kunt promoten.
Klarinne Koole
 
ik heb jullie nieuwste boek gelezen en ik vond het geweldig. ik had je daar al over willen schrijven, maar het kwam er niet van. zelf ben ik twee keer in Vietnam geweest maar als toerist merk je niet veel van het regime natuurlijk.
maar mijn complimenten voor dit prachtige boek.
Aad Leeflang

Op jouw aanbeveling heb ik het boek Nieuw Leven aangeschaft. Ik ben geboren in 1947 en daarmee een leeftijdsgenoot van Binh. Bij het lezen van haar levensverhaal maak je onwillekeurig een vergelijking met je eigen leven. Mijn kinderen houd ik graag voor dat wij in Nederland leven in de “goudkust van de wereld”, niet alleen materieel maar ook qua vrijheid en democratie.
Uiteraard is alles relatief en heeft iedereen zijn moeilijkheden in het leven, maar wat deze vrouw heeft meegemaakt en waar zij zich doorheen heeft geworsteld is onvoorstelbaar en bijna onmenselijk. Niet alleen het fysieke lijden, maar ook de teleurstellingen die zij heeft moeten doormaken in waar zij als jonge vrouw in geloofde. Het politieke bestel en het verraad waar zij, ondanks haar inzet, mee te maken heeft gekregen. Maar desondanks weet zij zich hier doorheen te vechten en uiteindelijk met haar man en kinderen hier in Nederland een bestaan op te bouwen om tenslotte als weduwe achter te blijven. Wat een voorbeeld is deze vrouw voor iedereen. Wat mij daarnaast als persoon trof was het verhaal te lezen van een Noord-Vietnamese, om van haar kant te ontdekken hoe het aan “die andere kant” was.
De verschrikkingen van een oorlog voor de burgers, de meestal arme mensen die hiervan de dupe zijn en het enorme lijden dat ermee gepaard gaat. Nog steeds zien we de gevolgen in vele delen van de wereld van de ellende die mensen wordt aangedaan. Ik hoop dat dit boek mag bijdragen in meer verdraagzaamheid ten opzichte van de mensen die slachtoffer zijn van terreur en machtsmisbruik en een beroep doen op onze medemenselijkheid.
Van jou begreep ik dat Binh momenteel herstellende is van een hartfalen. Ik wens haar een goed herstel en hoop dat ze nog vele jaren mag genieten van haar kinderen en kleinkinderen. Bedankt.
Frans van den Bosch

Hierbij mijn reactie op het boek: ‘Nieuw Leven’. Ik vond het een heel indrukwekkend boek. wat een tragiek, wat een drama’s. het was wel even wennen aan de Chinese en/of Vietnamese namen. zo nu en dan was ik de weg even kwijt. Wie is wie ook alweer? Enfin, na enige tijd kon ik de draad volgen. Het wis een heel lang verhaal geworden. Door wat de inhoud met mij deed, stopte ik het boek ssoms enkele dagen weg om er later weer in te vervolgen. Het heeft een diepe indruk op mij achtergelaten. Trots ben ik wel op mijn Nederland. Dat er gelukkig nog zoveel Nederlanders bereid zijn om hulp aan Vluchtlingen te bieden. Waar zouden ze anders terecht komen als die Vrijwillige hulp er niet zou zijn? Ik kan me goed indenken dat Binh zich enorm goed voelt bij het besef dat het gelukt is om zo’n Biografie over zichzelf te schrijven. Het moet voor haar, maar ook voor jou, een heel emotionele gebeurtenis zijn. Ik heb er grote bewondering voor dat jij je gedurende drie jaar zo intens hebt ingezet. Werkelijk een pluim! Ik hoop dat het goed gaat met Binh.
Haar visus is erg slecht geworden. Wellicht kan ze zich nu goed redden met behulp van familie, vrienden en bekenden. De professionele instellingen zullen vast hun steentje hierbij hebben bijgedragen.
Guido van Gorkum

Ik heb het boek gelezen en toen ik het zag dacht ik, dit is een dik boek dat moet wel heel mooi zijn wil ik het in korte tijd uit hebben. Nou gisteren de laatste hoofdstukken gelezen, in één woord prachtig, wat is het realistisch geschreven, zonder dat je een moment denkt dit klopt niet. Maar wat heeft deze mevr een leven achter de rug, onvoorstelbaar wat daar allemaal is gebeurt. Wat een geloof heeft zij, je zou er jaloers op worden. Wat moeten wij dankbaar zijn in dit land dat we hier geboren zijn. Ik hoop dat er veel mensen dit boek lezen, want het is een echte aanrader.
Pauly Bestebreurtje

Nog nooit eerder las ik zo'n dik boek helemaal uit. Bedankt voor het delen van dit unieke verhaal dat je op een meeslepende wijze hebt weten weer te geven.
Agnes van Overveld

Het is inmiddels alweer februari en ik had je beloofd om te reageren op jullie nieuwste boek ‘nieuw leven’. Nou, ik vind het echt een heel prachtig boek. Ik heb er echt erg van genoten. Heel knap hoe jullie zo’n heel andere wereld weten te openen. Soms was het alsof ik er zelf midden in zat. Ook leuk dat jullie in het tijdschrift ‘tussen de regels stonden.
Ik kom ook op de schrijversdag van 9 maart en hoop je dan eens life te spreken.
Gerda Hulshof

Met aandacht je nieuwste boek gelezen. Knap stuk werk. Hoe heeft Binh alle details zo onthouden en hoe heb jij ze zo allemaal verwerkt? Van de geschiedenis van Vietnam wist ik niets af. Wel las ik het indrukwekkende boek van Jung Chang Wilde zwanen, dat gaat over drie generaties vrouwen van voor, tijdens en na de Chinese revolutie. Wat ik me afvroeg: hoe kent de inlezeres nu de juiste uitspraak van al die Vietnamese en Chinese woorden en uitdrukkingen? Al met al hoop ik dat dit boek een belangrijke bijdrage zal leven aan begrip voor de moeilijke situatie van vluchtelingen die in Nederland aankloppen voor bescherming en mededogen. Veel dank.
Truus Jonker

Zoals beloofd zou ik je melden wat ik van het boek vond. Nu bij deze:
Ik vond het een práchtig boek, ik kon niet ophouden met lezen! Wat hebben jullie dat mooi gedaan, het was heel goed opgebouwd. Ik vond het ongelooflijk dat Binh de details van haar leven zo goed kon navertellen. Ik was vaak geroerd door alles wat zij heeft mee moeten maken. Ik kan alleen maar blij zijn dat de familie hun plek in Nederland gevonden heeft, al heb ik mij geërgerd aan de manier waarop zij hun verblijfsvergunning gekregen hebben. Dat ze dát ook nog moesten meemaken. Al met al een prachtig boek, hier kan jij Cees, Binh en iedereen die eraan meegewerkt heeft waanzinnig trots op zijn!
Ria op den Velde

Ik had beloofd mijn reactie te geven na het lezen van “Nieuw leven”. Bij deze :
Het heeft zo moeten zijn dat jullie elkaar tegen kwamen……
Wat een INDRUKWEKKEND verhaal en zo pakkend verwoord, ik had zo’n moeite om het tussendoor weg te leggen, wilde alleen maar blijven doorlezen. Ik vond het ook heel emotioneel, moest regelmatig een traantje wegpinken. Het boek belicht kanten waar we anders nooit weet van zouden hebben, sommige mensen krijgen zoveel op hun pad om mee te dealen. Ik bewonder de kracht en doorzettingsvermogen van deze familie, de hoop en geloof op een beter leven, ondanks alle onrecht wat ze is aangedaan.
Zo mooi te lezen dat ze uiteindelijk een veilig bestaan hier hebben kunnen opbouwen. Het boek zal ik zeker bij familie en vrienden aanraden, want wat u tegen mij over dit boek zei kan ik alleen maar beamen: “dit is de kers op de taart!!!!”
Elly Compeer

Zeer onder de indruk heb ik het zo bijzondere levensverhaal van mevrouw Bin Tay Nguyen uit gelezen. Hoe is het mogelijk dat één mens deze veelvoud van onvoorstelbare gebeurtenissen en ellende nog kan navertellen… Wat een moedige vrouw, wat een verantwoordelijkheidsgevoel, wat een doorzetster, die tegen alle onredelijkheid in, positief is gebleven. Eigenlijk schieten woorden om dat uit te drukken tekort.
En wat jou betreft Cees, wat een uithoudingsvermogen en daadkracht om haar levensverhaal zó te schrijven. Ik wil háár, jou en ook je Els, bedanken dat jullie dit met elkaar mogelijk hebben gemaakt!
Cees, ik zou mevrouw Bin Tay Nguyen graag een mooie kaart sturen. Natuurlijk heb ik geen adres van haar. Kan ik die naar jouw adres sturen? Ik ben van plan om het boek mee te nemen en aan te bevelen als er weer iets bijzonders vanuit de kerk wordt georganiseerd.
Laura van der Voorde
 
Ik luister graag naar het radioprogramma ‘EO Live’ dat elke zaterdagavond op NPO Radio 5 uitgezonden wordt. Zo ook vorig jaar op 10 november.
Cees en Binh waren die avond in de studio te gast en zij vertelden over hun net verschenen boek ‘NIEUW LEVEN’. Het gesprek raakte me. Ik sprak hierover met mijn man Ton en we namen ons voor om dit boek samen te gaan lezen. Zo gezegd, zo gedaan.
Dat het levensverhaal van Binh ons zo zou aangrijpen, hadden we niet kunnen vermoeden. Haar verhaal boeide ons vanaf het begin en nam ons mee. We maakten kennis met een cultuur en manier van leven die ons totaal vreemd is. Het leek wel om een andere wereld te gaan.
We leerden Binh en haar man Son kennen als mooie, moedige mensen met een grote liefde voor hun vaderland Vietnam. Bereid om hun land vol overtuiging en passie te dienen.
Ze leefden voor hun idealen en hoe intens verdrietig was het toen deze uitliepen op een grote desillusie. Al lezende voelden en leefden we met hen mee. Wat hebben ze ongelofelijk veel moeilijke en verdrietige dingen meegemaakt. En wat indrukwekkend om te lezen hoe Binh in haar leven meerdere keren wonderbaarlijk beschermd werd en hoe zij uiteindelijk om hulp ging bidden tot ‘de onbekende Heilige in de hemel’. De ‘onbekende Heilige’, die zij later in hun leven zouden leren kennen als hun God en liefdevolle, hemelse Vader, die hen door Jezus Christus een nieuw hart en NIEUW LEVEN gaf. Het was zo spannend om te lezen hoe Binh en haar dochters uit Vietnam moesten vluchten en hoe zij als gezin in Nederland terecht kwamen.
Binh heeft met haar verhaal de schrijnende problematiek van vluchtelingen heel dichtbij gebracht. Wat hebben ze veel spanningen moeten doorstaan voordat ze het verlossende bericht kregen dat ze in Nederland mochten blijven.
Lieve Binh, ons hart gaat naar je uit. Dank je wel dat je je levensverhaal met ons hebt willen delen. Het heeft ons leven verrijkt.
Cees, dank je wel dat je woorden hebt gegeven aan het verhaal van Binh. Dat heb je zo ontzettend goed gedaan. Alle respect, het is een indrukwekkend boek geworden! We hopen dat velen het zullen lezen.
Ton en Marjo van den Hoogen
 
Afgelopen week heb ik het boek Nieuw Leven gelezen. Wat een prachtig en indrukwekkend verhaal.
Ik heb heel veel respect voor deze familie gekregen en natuurlijk ook voor jou, Cees.
Fieke Roose
 
Het boek Nieuw leven is mooi en zeer indrukwekkend.
John de Jong

Al een tijd lang wilde ik jullie een mail sturen en nu eindelijk stuur ik hem. Ik heb het boek direct nadat ik het gekocht heb bij je boek presentatie gelezen. Wow wat een enorm indrukwekkend verhaal, het boek zuigt je op en het is lastig om te stoppen met lezen. Aan de andere kant enorm overweldigend wat jij, Binh, hebt meegemaakt. Dat is niet te bevatten voor mij. Tijdens de bijeenkomsten van levensverhaal, was ik altijd al enorm onder de indruk van je schrijven en nu mocht ik het hele verhaal lezen in je boek. Wat een krachtige vrouw ben jij en wat een hoop en doorzettingskracht bezit jij. Binh ik ben ontzettend blij dat jij en Cees, je verhaal hebben uitgeschreven.
Mijn moeder was ook begonnen aan het lezen van het boek tijdens een oppas middag. We kregen daarna bijna een discussie wie verder mocht lezen, omdat we het beide wilde haha. Mijn moeder heeft je boek weer doorgegeven aan een van haar zussen. Daarnaast heb ik jullie boek cadeau gegeven aan mijn schoonvader tijdens de feestdagen, ook hij was enorm onder de indruk. Inmiddels hebben mijn man en schoonzusjes het boek ook gelezen en delen allen de zelfde mening: wat prachtig omschreven en wat een inkijk geeft dit in het leven in China en Vietnam ten tijde van de oorlogen. De moed om naar Europa te vluchten en daar letterlijk een nieuw leven opbouwen.
Ik hoop dat vele mensen het nog mogen lezen en er veel van opsteken. Binh ik hoop dat jij rust hebt gevonden na het schrijven van je boek en Cees, jij ook!
Binh en Cees, ik wens jullie het allerbeste en ik vindt het nogmaals fantastisch dat jou droom Binh is uitgekomen en dat jij Cees haar hier zo mooi bij hebt kunnen ondersteunen!!
Nynke van der Schaaf

Ik vond Nieuw Leven een ontroerend maar ook schokkend boek. Wat een vreselijke ellende heeft Binh moeten doormaken. Ik vond het relaas heel eerlijk, niet opgesmukt en ik heb het van begin tot eind geboeid gelezen. Ik hoop dat het schrijven van het boek haar mocht verlichten.
Els Bercht

Met veel interesse heb ik jullie boek Nieuw leven gelezen.
Het doet mij denken aan het vroeger gelezen boek “ wilde zwanen”, een bestseller in die jaren.
Dit boek, geschreven met zoveel menselijkheid, mag daar zeker naast staan. Proficiat !
Jacques Claeys

Enige tijd geleden heb ik van wijlen mijn vriendin Petra het boek Nieuw leven van Binh Tay Nguyen en Cees smit geleend. Petra was erin begonnen, ze vond dat het heel prettig las. Het boek was te zwaar voor haar en ze kon het op het laatst niet meer vasthouden omdat haar krachten afnamen.
Afgelopen weken heb ik het boek gelezen. Ik vind het enorm aangrijpend. Wat mogen we tevreden zijn dat wij in vrijheid leven. Dank u wel voor al jullie werk aan dit bijzondere boek.
Ik heb er een aantal van besteld en ga het doorgeven aan vrienden en bekenden, want eigenlijk vind ik dat er een grote stapel van Nieuw leven in iedere boekhandel zou moeten liggen, zodat iedereen het koopt en kan lezen. Graag wil ik u dit laten weten.
Jettie Overweg

Hoe ik jullie  boek NIEUW LEVEN vind? Héél goed. Wat ik ook heel goed vind in het boek, dat de ervaringen van een ieder van haar familie en/of gezin, in dezelfde situaties, ook zijn beschreven.
Het levensverhaal van Binh is hartverscheurend en heftig.
Wat Binh betreft: ik denk dat zij altijd al ergens een groot vertrouwen(geloof), hoop en liefde in zich heeft gehad dat ze de ontberingen kon overwinnen en tenslotte heeft ze die ook overleefd. In Nederland heeft ze de bevestiging hiervan gekregen en gevonden waar ze altijd naar op zoek was: GOD.
Cees ik zal iedereen aanraden dit boek te lezen. Ik wens je heel veel succes hiermee ter afronding van jouw schrijverscarrière.
Joyce Lapré


Ik ben afgelopen week eindelijk begonnen met het lezen van jullie laatste boek.
Nou Cees, het is een schitterend boek geworden!! Complimenten hiervoor!!
Ik had amper tijd om iets te doen, ik kon het gewoon niet wegleggen. Wat een verhaal zeg. Niet te geloven dat een mens dit allemaal kan doorstaan. Heftig ook voor Binh en jou om hier 3 jaar mee bezig te zijn geweest. Nogmaals gefeliciteerd met de geboorte van deze biografische roman!
Janny Vermeulen


Ik heb Nieuw leven gelezen en ik vond het een heel indrukwekkend en ontroerend verhaal. De inlezer las het boek heel goed voor. Nadat ik het had uitgelezen, heb ik het boek in zwartdrukversie aangeschaft en mijn vader cadeau gedaan voor zijn verjaardag. Ook hij was erg onder de indruk van het levensverhaal van Bin.
Reenine Oortman-Stoute


Ik was zeer onder de indruk van jullie boek: Nieuw leven!! Ik heb er lang over gedaan  door allerlei omstandigheden. Maar ik kon steeds zo de draad weer oppakken! Mijn complimenten!

Enid van Laar.


Het boek "Nieuw Leven" gelezen. Ik vond het een indrukwekkend boek. Wat een moeilijke omstandigheden voor de mensen daar. Wat mooi om te zien dat de Heer al steeds met Binh bezig was en haar steeds beschermde. Ik ben blij dat het gelukt is het boek uit te geven. Het is boeiend geschreven en ook een mooi taalgebruik. Gods zegen op jullie verdere arbeid.

Corrie Wentzel


Op 18 juli sloeg ik de laatste bladzijde van het boek “Nieuw leven” om. Een bijzonder indrukwekkend, fascinerend en bij wijlen bizar verhaal moet ik zeggen. In het begin moest ik even wennen aan de schrijfstijl maar naarmate het verhaal vorderde werd het beter, vloeiender en pakkender. Hulde voor jouw bijdrage Cees. Het moet een geweldige klus zijn geweest, maar ook een dankbare dat het gelukt is.

Luc Dolfing

  

De afgelopen week heb ik uw boek  Nieuw Leven gelezen. Wat een indrukwekkend, prachtig boek. Het leest heel gemakkelijk en zuigt je helemaal mee in het leven van Binh en haar familie en hoe God in haar en hun leven is gekomen. Hoe zijn jullie alle details van het leven van Yun en Lien te weten gekomen? Hoe kan het dat Binh ook zoveel details van haar eigen leven nog wist?  

Bedankt voor dit prachtige boek en doe de groeten en Gods zegen aan Binh en haar familie.

Johan Beemster.

  

Vakantie en tijd om te lezen.

Met veel genoegen, ontroering, verbazing en plezier het prachtig beschreven levensverhaal van Binh Tay Nguyen gelezen in het boek Nieuw Leven. Geweldig gedaan!!

Ik kom nog bij je op de lijn om het alsnog door jou te laten signeren.

Wil Kramer

Afgelopen vakantie heb ik Nieuw leven gelezen. Bijzonder aangrijpend!

En razend knap dat Binh en jij dit zo gedetailleerd hebben beschreven.

Fijn om jou vorig jaar ontmoet te hebben. Nogmaals dank voor dit mooie boek.

Arjan Kok

  

ja, Cees,  ik las in een mail van de Oogvereniging dat jij en Binh geïnterviewd waren en daarin stond ook al dat Binh een hartaanval had gekregen. Erg te horen dat het wederom speelt. Wij gunnen haar een rustige oude dag na zoveel te hebben meegemaakt. Maar ja, al die ellende heeft wel gigantisch impact op haar lijf en gezondheid.

Ook mooi te lezen in Nieuw Leven hoeveel steun het gezin o.a. kreeg van de kerk. Ik geloof dat die contacten ook enorm geholpen hebben bij de integratie, het hier thuis voelen. Want als vluchteling heb je het in deze tijd niet al te best.

Ik hoop dat Binh gauw herstelt en dat de kerkgemeenschap voor haar bidt.

Het boek Nieuw Leven zal ik in gedrukte vorm laten rondgaan.

Paul Liekwie

'Nieuw Leven' is het ontroerende verhaal van Binh Tay Nguyen over haar bizarre leven in China, Vietnam en Nederland. Onbeschrijfelijk wat deze vrouw allemaal heeft meegemaakt. Ze heeft alle zwarte kanten van het leven gezien maar is toch optimistisch gebleven. Een oersterke vrouw die telkens weer de moed heeft opgevat  om dóór te gaan en ondanks alle tegenslagen het beste uit haar leven te halen. Heel bijzonder!

Maar ik heb minstens zoveel bewondering voor jou Cees. Wat een tijd, energie, geduld en inlevingsvermogen moet het van jou hebben gevergd om al die (emotionele) gebeurtenissen zo levensecht en menselijk op te schrijven. En om enig idee te krijgen van waar alles zich heeft afgespeeld heb je ongetwijfeld ook de nodige topografische en historische kennis moeten verwerven. Chapeau!!

Kortom: een adembenemend mooi boek, gemaakt door twee prachtige mensen.

Dorry de Kruiff

  

Cees Smit is geen onbekende voor ons. Wij hebben met veel plezier al zijn eerdere boeken gelezen.

Met groot enthousiasme vertelde hij eind 2015 over zijn nieuwe project, ontstaan tijdens een korte cursus: „Schrijf je eigen levensverhaal.”

Daar ontmoette hij Binh Tay Nguyen, die diepe indruk op hem maakte.

Hij bood haar (uit medemenselijkheid) spontaan aan, te helpen bij het schrijven van haar biografie. Schrijven is een realiteit bevestigen en het níet doen is het leven tot zwijgen brengen.

Binh vertelde en Cees schreef met behulp van zijn spraakcomputer met brailleleesregel. Beiden legden hun ziel en zaligheid in het werk.

Het is een megaproject geworden, vol met superlatieven.

Wat zal ze blij zijn met jou, Cees ! Dankzij jouw hulp (gedurende 3 jaren) is de droom om haar biografie te schrijven verwezenlijkt.

Wij zijn diep ontroerd na het lezen van jullie boek.

Wij hebben het boek in gesproken vorm gelezen en willen ook Lydia Scheen complimenteren voor haar geweldige manier van lezen!

Juan Bellés Castellví en Margreet Bellés-Knjinenburg